Home
» Nieuws » 6 tips om je iCloud te beheren

iCloud beheren

Als je iCloud voor meerdere Apple producten gebruikt, zul je merken dat de gratis 5 GB opslag al snel vol zit. Vooral de back-ups – reservekopieën – van de toestellen vragen veel ruimte. Daarnaast zijn het filmpjes en foto’s die veel ruimte innemen. Door een goed beheer kun je iCloud inzetten op een manier die voor jou het handigst is.

1. Gegevens van je oude toestel op je nieuwe zetten

Als je een nieuwe iPhone of iPad hebt gekocht, is het handig als je oude gegevens als adressen, agenda, aankopen in de Apple store en dergelijke ook weer op je nieuwe telefoon te vinden zijn. Je kunt dat op verschillende manieren doen, o.a. via iCloud:

  • Maak verbinding met het internet;
  • Kies via het menu ‘Apps en gegevens’ voor ‘zet iCloud reservekopie terug’;
  • Kies de reservekopie die gemaakt is van je oude iPhone;
  • Soms wordt je gevraagd iOS bij te werken naar een nieuwere versie, dat kun je gewoon doen;
  • Blijf online en wacht tot al je bestanden en instellingen op je nieuwe toestel staan.

2. Gegevens van je Apple toestel verwijderen, maar niet uit iCloud

Gaat iemand anders jouw iPhone of iPad gebruiken, dan wil je waarschijnlijk jouw persoonlijke gegevens verwijderen van jouw oude toestel, maar niet uit iCloud. Voor je gegevens gaat wissen, moet je eerst je Apple ID verwijderen van je oude toestel. Je doet dit door de app ‘Zoek mijn iPhone’ uit te schakelen. Zo is jouw Apple ID niet meer aan je iPhone of iPad gekoppeld. Daarna ga je uitloggen bij iCloud. Als je uitlogt, zullen alle foto’s, contacten en overige gegevens waar je via iCloud toegang toe hebt, van je toestel worden verwijderd. Ze blijven echter nog wel in iCloud. Deze laatste stappen – dus zonder het verwijderen van je Apple ID – kun je ook volgen als er problemen zijn bij het synchroniseren tussen meerdere Apple devices, je kunt je daarna opnieuw aanmelden bij iCloud. De kans is groot dat na deze herinstallatie iCloud weer prima functioneert.

3. De back-up van je oude toestel uit iCloud verwijderen

Gebruik je je oude telefoon of iPad niet meer en heb je alle gegevens op je nieuwe toestel staan, dan kun je de reservekopie van je oude toestel uit iCloud verwijderen.

  • Open instellingen;
  • Met iOS 10.3 of hoger: tik op je Apple ID of naam, sla deze stap anders over;
  • Ga naar iCloud;
  • Kies via ‘Opslag’ voor ‘Beheer opslag’;
  • Kies bij ‘Reservekopieën’ voor de reservekopie die je wilt verwijderen en tik op ‘Verwijderen’.

4. iCloud en de fotobibliotheek

Foto’s en vooral filmpjes nemen veel ruimte in beslag. Regelmatig overbodige foto’s verwijderen, scheelt natuurlijk al, maar nog beter is het om af en toe (bijna) alle foto’s en filmpjes uit de fotobibliotheek te verwijderen. Je slaat dan alle foto’s die je niet kwijt wilt op een van je devices op, wat overigens ook je Windows computer kan zijn, je doet dit via icloud.com of iCloud online. Je kan de op je iPhone 7  de foto’s bewaren in de cloud. Daarvoor ga je via Instellingen, iCloud en Foto’s naar Download en bewaar originelen. Je schakelt nu de functie iCloud fotobibliotheek uit zodat je foto’s niet meer automatisch in de cloud worden opgeslagen. De verwijderde foto’s blijven overigens nog 30 dagen beschikbaar in iCloud, je kunt in die periode de foto’s bijvoorbeeld ook nog op een ander device downloaden. Wil je dat nieuwe foto’s ook op andere Apple toestellen toegankelijk zijn, kies dan voor Fotostream. Het verschil met de fotobibliotheek in iCloud is dat bij Fotostream de foto’s op je toestel worden opgeslagen en niet in de cloud. Als je een foto op je iPhone bewerkt, wordt die bewerking niet doorgevoerd naar de versie die je op je iPad of Mac hebt staan. Bij de fotobibliotheek in iCloud is dat wel het geval.

5. Aankopen via iTunes

Alle aankopen die je via iTunes doet, zitten in iCloud, maar nemen daar geen ruimte in. Dit zijn namelijk registraties en geen kopieën. Alleen de persoonlijke gegevens als scores bij spelletjes worden wel opgeslagen, maar die nemen weinig ruimte in.

6. iCloud e-mail

De e-mails van het e-mailaccount dat je gratis bij iCloud krijgt, kunnen ook aardig wat ruimte in beslag nemen, vooral mails met grote bijlagen. Als je de bijlagen die je wilt bewaren, hebt opgeslagen op je computer of je iPad of iPhone, heb je de mail wellicht niet meer nodig. Door af en toe je mails eens na te kijken en op te ruimen, kun je de ruimte in iCloud besteden aan de zaken die voor jou belangrijk zijn.