Home
» Nieuws » Alles over Face ID

Face ID, of gezichtsherkenning, is het nieuwe ontgrendelingsmiddel van Apple. Hoewel ook andere fabrikanten al werkten met een vorm van gezichtsherkenning, is de technologie van Apple een innovatief staaltje. Anderen werkten met een tweedimensionale gezichtsherkenning – zeg maar een platte foto – terwijl Apple met een 3D beeld werkt, met diepte dus. Het is daarom betrouwbaarder en veiliger.

Hoe werkt het?

Boven in het scherm van de iPhone X is een uitsparing waarin onder meer een infrarood camera en een infrarood belichter, twee sensoren voor omgevingslicht en nabijheid, een gewone camera en een rasterprojector zitten. Samen vormt dit de TrueDepth-camera. De rasterprojector wordt ook wel dot projector genoemd en deze vuurt zo’n 30.000 ‘dots’ volgens een vast raster – hier heb je de verklaring voor beide namen – af op het gezicht. Vervolgens maakt de infraroodcamera hier een foto van om deze te vergelijken met wat eerder is opgeslagen. De nabijheidssensor meet onder andere of het gezicht dicht genoeg bij is om de Face ID te activeren, maar ook om het profiel van het gezicht af te lezen. De omgevingslichtsensor helpt om het gebruik van de infraroodcamera te perfectioneren. Hierdoor werkt Face ID ook in het donker. De infraroodcamera is tevens belangrijk om de warmte te registeren van de huid en die net onder de huid. Daarom kan de TrueDepth-camera niet om de tuin geleid worden met een masker.

Hoe veilig is het

De kans dat de TrueDepth-camera zich vergist, is volgens Apple één op een miljoen. Bij Touch ID was dat één op de vijftigduizend. Het systeem is strikt of rigide genoeg om bij bepaalde afwijkingen ‘nee te zeggen’, maar tegelijkertijd ook flexibel genoeg om je gezicht te herkennen als je de iPhone anders vasthoudt – of gewoon op tafel hebt liggen – en als je anders kijkt, een bril opzet of bijvoorbeeld een sjaal draagt of naar de kapper bent geweest. Bovendien is het systeem zelf-lerend. Hoe vaker je je iPhone naar jou laat kijken, hoe beter hij wordt in het herkennen van jouw unieke gezicht. Alleen bij grote veranderingen, zoals het afscheren van een volle baard en snor, kan de TrueDepth-camera het moeilijk hebben en zul je wellicht je identiteit opnieuw moeten instellen. Ook goed om te weten: als je je ogen dichthoudt, werkt Face ID ook niet en ook niet als je ergens anders naar kijkt. Niemand kan dus je iPhone ontgrendelen door hem voor je slapende gezicht te houden. Daarnaast moeten je neus en mond in beeld zijn, als je je sjaal over je mond geslagen hebt, werkt het niet. Via het menu ‘toegankelijkheid’ kun je een aantal instellingen voor Face ID aanpassen.

Werkt het altijd

Nee. Maar meestal wel. Hoewel de hierboven genoemde balans tussen rigiditeit en flexibiliteit ongelooflijk goed is, kan het niet anders dan dat het af en toe niet goed gaat. Soms zijn de omstandigheden gewoon niet optimaal. Dan probeer je het nog een keer of je ontgrendelt de iPhone X met je wachtwoord of pincode. Daarnaast zijn er nog enkele gevallen waarin het ontgrendelen via Face ID niet werkt en je je pincode moet invoeren:

 • Als je de iPhone zojuist hebt ingeschakeld of opnieuw hebt gestart;
 • Als je telefoon al meer dan 48 uur niet ontgrendeld is;
 • Als de toegangscode minstens zes en halve dag niet is gebruikt om de iPhone X te ontgrendelen én hij in de laatste vier uur niet ontgrendeld is met Face ID.
 • Als je de iPhone op afstand hebt vergrendeld;
 • Als je vijf keer zonder succes hebt geprobeerd via Face ID te ontgrendelen.
 • Als je iPhone X voor minder dan 10% is opgeladen.

Ook kun je gezichtsherkenning bewust uitschakelen met behulp van de SOS-functie. Hierbij houdt je de volumeknop en de andere knop aan de zijkant twee seconden ingedrukt.

Wat kun je er nog meer mee

 • Het aantal apps dat je via Face ID kunt gebruiken, zal de komende tijd alleen maar toenemen. Op dit moment zijn alle apps die met Touch ID werken, ook geschikt voor Face ID.
 • Animojis – geanimeerde emoji’s – is een leuke feature die gebruikmaakt van de TrueDepth-camera. De bekende Apple emoji’s kunnen hierbij jouw gezichtsuitdrukking aannemen.
 • Het volume van je ringtone wordt automatisch verlaagd als je naar het scherm kijkt als je gebeld wordt.
 • Afgeschermde berichten en notificaties kunnen gelezen worden door naar het scherm te kijken.
 • Met de frontcamera kun je dankzij het zien van diepte, nog natuurlijkere portretfoto’s maken.