Home
» Nieuws » Alles over Touch ID

Touch ID is de vingerafdrukscanner van Apple. Met Touch ID kun je de iPhone ontgrendelen, maar ook diverse apps gebruiken. De vingerafdrukscanner van Apple is een zogenoemde capacitieve scanner, hiermee wordt een 3D-scan gemaakt. Een scanner die platte vingerafdrukken – zoals je ze wel in misdaadfilms ziet – scant, wordt een optische vingerafdrukscanner genoemd.

Hoe werkt het

Rond de homeknop van de iPhone 5S en latere modellen zit een speciale metalen ring. Deze ring registreert dat je je vinger lichtjes op de homeknop houdt en geeft deze boodschap door aan de sensor die achter de homeknop zit. Onze opperhuid geleidt geen stroom, maar de ionen en protonen in de huidcellen reageren wel op de aantrekkingskracht van een positieve of negatieve lading. Ionen bewegen in de richting van een positief geladen voorwerp, protonen in die van een negatief geladen voorwerp. Die beweging wordt door de sensor opgepikt. Als je je vinger tegen het heel licht geladen plaatje van de homeknop houdt, is er een minimaal verschil in het bewegingspatroon tussen die delen waar de ribbels het glas raken en waar dat niet gebeurt, omdat daar groeven zitten. Deze verschillen verwerkt Touch ID tot een digitaal model van je vingertop. Dit model is door de sensorsoftware vanaf alle kanten te bekijken en te interpreteren, je hoeft je vinger daarom niet steeds recht op de homeknop te houden om je iPhone te ontgrendelen. Je kunt vijf verschillende vingerafdrukken invoeren. Dat is handig als je je iPhone ook door anderen laat gebruiken én wanneer je je vinger hebt verwond bijvoorbeeld. Overigens wordt het systeem wel wat trager als je meerdere vingerafdrukken geregistreerd hebt, dat zou een overweging kunnen zijn om het bij de twee meest gebruikte vingers te laten.

Tip: Je kunt ook het puntje van je neus als vingerafdruk registreren, zo kun je als je handschoenen draagt tóch je iPhone snel ontgrendelen!

Hoe veilig is het?

Omdat Touch ID met (minimale) elektrische ladingen werkt, zal hij niet reageren op een prothese of een op andere wijze nagemaakte vinger. Je kunt Touch ID dus niet zomaar misleiden. Bovendien zijn vingerafdrukken uniek, de kans dat iemand met zijn vinger jouw iPhone kan ontgrendelen, is volgens Apple een kans van één op vijftigduizend. Daarmee is Touch ID veel veiliger dan een wachtwoord of pincode. Touch ID is na de eerste generatie in de iPhone 5S nog verder verbeterd en werkt sinds de iPhone 6S nog nauwkeuriger. Bovendien is het een zelf-lerend systeem. Telkens als je Touch ID gebruikt, worden er minuscule wijzigingen verwerkt, zodat het systeem je vinger ook zal herkennen als je een klein sneetje in je vinger hebt en als je je handen niet gewassen hebt!

Werkt het altijd

Nee. Maar meestal wel. Hoe nauwkeurig het systeem ook is, er zijn altijd situaties waarin het niet (goed) werkt en bij twijfel zal Touch ID – uit veiligheidsoverwegingen – niet ontgrendelen. Je kunt het nog een keer proberen of je gebruikt je pincode of wachtwoord.

Daarnaast zijn er nog enkele gevallen waarin het ontgrendelen via Touch ID niet werkt en je je pincode moet invoeren:

  • Als je de iPhone zojuist hebt ingeschakeld of opnieuw hebt gestart;
  • Als je telefoon of iPad al meer dan 48 uur niet ontgrendeld is;
  • Als je de iPhone op afstand hebt vergrendeld;
  • Als je vijf keer zonder succes hebt geprobeerd via Touch ID te ontgrendelen.