Home
» Nieuws » Wat zijn push notificaties en hoe beheer je de meldingen?

Wat zijn push notificaties en hoe beheer je de meldingen?

Je kent ze wel, die berichtjes die plotseling op je scherm verschijnen van een app die je hebt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld dat er een chatbericht is, dat je afspraak over een uur is of dat er een nieuw boek of nieuwe muziek in jouw voorkeursgenre beschikbaar is. Hoe die push notifications werken, hoe je ze aan kunt passen of uitschakelen, lees je hier.

Vanwaar de term ‘push’ notificaties

Misschien denk je dat de naamgeving komt van het feit dat deze berichtjes jou tot actie aanzetten, oftewel je pushen om iets te doen, maar dat is niet het geval. Het zijn berichtjes die vanaf een externe server naar jouw iPhone of iPad worden gestuurd – gepusht – zonder dat jijzelf verbinding hoeft te maken met de desbetreffende server om te controleren of er nog meldingen voor je zijn. Ook hoef je de betreffende app helemaal niet geopend te hebben om de berichten te krijgen en dat scheelt in processorkracht en energie.

Wanneer worden push berichten geactiveerd

Als je een nieuwe app installeert, krijg je vaak – maar niet altijd – de vraag of je berichtjes wilt ontvangen als er iets te melden valt. Bij sommige apps kom je er niet onderuit om in ieder geval één soort notificatie te krijgen, maar kun je overige meldingen wel uitschakelen. Ook zijn er apps die de meldingen automatisch versturen omdat dit in de aard van de app ligt, bijvoorbeeld bij chatberichten of agendabeheer. Je kunt deze meldingen later wel uitschakelen of naar jouw voorkeuren instellen.

Drie verschillende variaties van push notifications

Push berichtjes kunnen in verschillende vormen op je scherm komen.

  • Als een blauwe pop-up. Deze moet je ofwel wegvegen of je moet ze openen en er op reageren.
  • Een tekststrookje in beeld. Deze notificaties verdwijnen automatisch.
  • Een cijfer – badgenummer – op de app-icoon. Het cijfer geeft aan hoeveel berichten er zijn.

De meldingen komen met of zonder geluidsignaal, dat kun je zelf instellen.

Instellen van de push notificaties

Je kunt nooit voor alle apps in één keer de berichtgeving regelen. Je moet dit per app doen.

Via instellingen en berichtgeving kun je de lijst met apps zien waar je berichtjes van kunt krijgen. Hier kun je per app de push berichten uitschakelen of aanpassen. Hier kun je onder andere aangeven of je een geluidsignaal wilt horen bij nieuwe berichten. Ook is het bij veel apps mogelijk om aan te geven hoe je de notificaties op je scherm wilt krijgen, bijvoorbeeld door een pop-up of een badgenummer in het icoontje van de app.

Het berichtencentrum

Alle push notifications komen in het berichtencentrum van je iPhone of iPad te staan. Je opent het berichtencentrum in iOS 9 en 10 door vanaf boven over het scherm naar beneden te vegen. Bij iOS 9 krijg je twee delen te zien met de namen Vandaag en Berichtgeving. In iOS 10 zijn het twee afzonderlijke schermen zonder naam. iOS 10 is beschikbaar op de iPhones 5 en nieuwer en de iPad vanaf de mini 2. iOS 9 is beschikbaar op de iPhone 4 en ouder en de oudste iPad modellen. Op toestellen met iOS 11 veeg je om het berichtencentrum te krijgen vanaf het midden van het startscherm naar boven. iOS 11 werkt op iPhones vanaf de iPhone 5s en op de iPad vanaf de mini 2. De iPad 4 werkt niet met iOS 11.