Home
» Nieuws » iOS, wat is het en wat doet het?

iOS, wat is het en wat doet het?

iOS is het besturingssysteem dat door Apple is ontwikkeld voor de iPhone en dat later ook voor de andere mobiele devices werd gebruikt. De ‘i’ is eigen aan de Apple producten en OS staat voor Operating System, dat besturingssysteem betekent. Als je bij ons een refurbished Apple toestel koopt, is deze altijd voorzien van de laatste versie die voor dat toestel mogelijk is.

Wat is een besturingssysteem

Het besturingssysteem van een computer, laptop of telefoon is het basisprogramma waarop het device werkt. Op een computer of laptop heb je bijvoorbeeld Microsoft Windows, Linux of macOS. Op een smartphone heb je bijvoorbeeld Android of iOS. Van deze besturingsprogramma’s bestaan verschillende versies omdat ze regelmatig een upgrade krijgen. Op de mobiele apparaten van Apple – zoals de iPhone 7, iPad of iPod touch – is sinds juni 2010 het besturingssysteem iOS geïnstalleerd. Voor die tijd heette het iPhone OS.

Wat doet een besturingssysteem

Het besturingssysteem heeft verschillende taken. Het beheert bestanden en programma’s zodat alle data op de juiste plek wordt opgeslagen en weer teruggevonden kan worden, het voert opdrachten van de gebruiker uit – zoals het ophalen van contactgegevens of het verwijderen ervan –, het zorgt voor het communiceren met andere apparaten (zoals het verbinden via bluetooth) en het besturingssysteem zorgt ervoor dat je soepel kunt werken met alle programma’s die je op je toestel zet. Een andere belangrijke taak van het besturingssysteem is het verlenen van rechten aan een app. De ontwikkelaar van een app moet toestemming vragen om bijvoorbeeld de camera te gebruiken, contacten in te zien of je locatie te weten. Die toestemming wordt via het besturingssysteem aan jou als gebruiker doorgegeven.

Upgrades

Er komen regelmatig upgrades en updates beschikbaar. De ene keer gaat het om een kleine wijziging, andere keren gaat het om een heel nieuwe versie die ook een nieuwe interface heeft. Ook als je als gebruiker niets of nauwelijks iets van een upgrade merkt, is het toch belangrijk om de upgrade snel uit te voeren. Zo blijft je iPhone of ander toestel beter tegen malware beveiligd, wordt de levensduur van je toestel geoptimaliseerd en kan je toestel soepel gebruikmaken van de nieuwste technologieën.

Welke iOS versie past op welk toestel

Niet elke iOS versie wordt op elk mobiel Apple device ondersteund. Globaal kun je stellen dat je op je iPhone en iPad vier of vijf keer een upgrade kunt installeren. Zo kun je op de iPhone 4S iOS 9 installeren, maar versie 10 niet meer. Op de iPhone 5 en 5C wordt niet hoger dan iOS 10 ondersteund. Vanaf iPhone 5S kun je iOS 11 installeren, dat is de versie die eind oktober 2017 uit is gekomen. Met de iPhone 6 en 6 Plus kun je waarschijnlijk dit jaar ook iOS 12 installeren en op de iPhone 6S en SE zelfs de versie die pas in 2019 wordt gelanceerd.

Voor de iPad geldt dat je met de iPad 2 en 3 en de iPad Mini 1 iOS 9 kunt hebben, met de iPad 4 iOS 10, en alle overige iPads draaien op iOS 11.