Home
» Nieuws » iPhone en iPad voor blinden en slechtzienden

iPhone en iPad voor blinden en slechtzienden

In de huidige maatschappij kun je niet meer om het gebruik van internet heen. Maar hoe gaat dat als je slechtziend of zelfs blind bent? Wat kun je dan met een smartphone, tablet of computer? Bij de instellingen van deze devices vind je altijd ‘toegankelijkheid’ en daar zie je de mogelijkheden die het toestel biedt voor mensen met bijvoorbeeld een visuele handicap. Apple doet veel aan de toegankelijkheid en alle toestellen zijn standaard voorzien van verschillende functies, speciaal voor blinden en slechtzienden.

Zoomfunctie

De zoomfunctie van Apple werkt in alle apps die je op de iPhone of iPad geïnstalleerd hebt. Je kunt het beeld 15 keer groter maken dan de standaardgrootte. De zoomfunctie kun je samen gebruiken met bijvoorbeeld VoiceOver.

Tekst vergroten

In een aantal standaard apps van Apple, zoals de contacten, mail en agenda, kun je tekst vergroten en vet maken. Ook in veel andere apps is deze functie ingebouwd, de ontwikkelaars van Facebook en Twitter bijvoorbeeld, hebben deze functionaliteit.

Kleuren omdraaien

Er zijn mensen die last hebben van het licht van bijvoorbeeld een wit vlak. Door de kleuren om te draaien, ontstaat er een negatief. Dit leidde bij de oudere versies van iOS nog wel eens tot onherkenbare plaatjes, maar in iOS 11 – die je kunt installeren vanaf iPhone 5S en iPad Pro, Air en Mini 2 – is er veel verbeterd met ‘slim omkeren’. Zo blijven foto’s, icoontjes en andere afbeeldingen hun oorspronkelijke kleur houden en worden alleen het wit en zwart van teksten omgekeerd. Dit geeft een veel natuurlijker resultaat. In het najaar van 2018 wordt de lancering van iOS 12 verwacht en bezitters van de iPhone 6 en 7 zullen die nieuwe versie kunnen installeren. ‘Slim omkeren’ zal naar alle waarschijnlijkheid ook in iOS 12 mogelijk zijn.

VoiceOver

VoiceOver is de schermlezer voor iPad en iPhone. Deze leest hardop voor wat er op het scherm te lezen is en wat er gebeurt. Heb je een iPad 4 of een iPhone 5 of 5C, dan werk je met iOS 10. Hierin worden hoofdletters aangegeven door middel van het veranderen van toonhoogte. In iOS 11 kun je ook kiezen voor een andere manier, bijvoorbeeld door middel van een geluidje of het benoemen van de hoofdletter. Ook kun je in iOS 11 aangeven hoe kolommen en tabellen moeten worden voorgelezen en via het menu ‘spraak’ kun je een gedeelte van een tekst laten markeren. Als je met drie vingers op een foto tikt, krijg je een redelijk uitgebreide beschrijving van de foto, in iOS 11 is dit uitgebreider dan in de vorige versies.

Braille

Apple heeft op alle toestellen standaard schermleessoftware staan. Dit werkt met vrijwel alle brailleleesregels goed samen. Een brailleleesregel is een apparaat waarmee digitale teksten worden omgezet in braille. Onder het menu voor VoiceOver vind je ook de optie ‘braille’. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven of je extra informatie over de tekst wilt weergeven, bijvoorbeeld een taalfout en of de tekst vet of schuin is.

Vanaf iOS 11 is het mogelijk om braillecommando’s aan bepaalde acties toe te kennen, zo kun je snel in bepaalde menu’s komen bijvoorbeeld.

Siri

Met behulp van Siri kun je heel veel commando’s geven en vragen stellen. Als je Siri in combinatie met VoiceOver gebruikt, zal Siri uitgebreider antwoorden en ook informatie geven die anders alleen visueel getoond wordt.

Hulp op afstand

Soms is het handig als iemand anders met je meekijkt om bijvoorbeeld bepaalde handelingen voor je uit te voeren of je verder te helpen. In iOS 11 is dit voor het eerst live mogelijk. Hiervoor moet je wel eerst Teamviewer Quick Support installeren. Daarna kun je met behulp van schermopname – te vinden via ‘instellingen’, ‘bedieningspaneel’ en ‘pas regelaar aan’ – hulp op afstand vragen. Je activeert deze functie door de knop ‘schermopname’ twee keer aan te tikken en vast te houden of, als je 3D Touch hebt, iets harder op ‘schermopname’ te drukken en de optie Teamviewer te selecteren. De iPhone 6S, 6S Plus en de iPhones 7, 8 en X beschikken over 3D Touch, oudere toestellen niet. Jouw persoonlijke vraagbaak – die ook Teamviewer Quick Support geïnstalleerd heeft – ontvangt jouw verzoek om hulp en na het activeren kan hij of zij op jouw scherm meekijken.