Home
» Nieuws » Phantom Phone Signals

Phantom Phone Signals

Of je nu een iPhone 7 hebt of een iPhone 6s je hebt vast net als de overige 90% van alle smartphone-gebruikers wel eens ervaren dat je een signaal van je telefoon hoort of voelt, maar als je kijkt, is er niets. Er zijn diverse onderzoeken naar dit fenomeen gedaan, dat naast Phantom Phone Signals ook nog andere gerelateerde benamingen kent als Phantom Vibration and Ringing Syndrome, Phonetom of Ringiety. De precieze oorzaak van het Fantoom Vibratie en Bel Syndroom is (nog) niet bekend, maar er bestaan verscheidene theorieën over.

Verschillende soorten fantoomervaringen

We kunnen Phonetom in verschillende soorten ervaringen indelen. De eerste heeft te maken met het verkeerd beoordelen van een geluid of trilling die er inderdaad is. Je zit bijvoorbeeld in een bushokje en er dendert een vrachtwagen voorbij die een trilling veroorzaakt. Of je staat in een lawaaierige omgeving en je meent tussen al het rumoer je telefoon te horen. Ook kan het schuren van je kleding een trillend gevoel veroorzaken, uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat corduroybroeken door hun structuur een dergelijke vibratie kunnen veroorzaken.

De tweede soort ervaring is anders en komt een stuk minder voor. Je ligt te slapen en je wordt wakker van je telefoon. Of je hebt je telefoon helemaal niet bij je maar je hoort hem wel ineens. Of hij ligt naast je en je hoort onmiskenbaar een bliepje. En toch, als je kijkt, is er niets.

Een ervaring die er een beetje tussenin zit, is deze: je staat onder de douche en je hoort je telefoon in de slaapkamer. Je droogt je snel af, maar nee, het was vals alarm. In zo’n geval is er wel sprake van omgevingsgeluid, maar dat geluid lijkt niet op het geluid van een telefoon.

Zo werkt ons brein

Eenvoudig gezegd is een deel van onze hersenen voortdurend bezig te scannen of er iets is waar op gereageerd moet worden. Voor de oermens kon dat het geluid van een brekend takje zijn, veroorzaakt door misschien een beer, voor de huidige mens kan dat het geluid van een telefoon zijn. Het is natuurlijk beter om een paar keer te vaak in een staat van paraatheid te worden gebracht dan één keer te weinig, vandaar dat onze hersenen zo gevoelig mogelijk zijn afgestemd. Dit verklaart waarom we soms een geluid of een trilling verkeerd interpreteren. Ander voorbeeld: net op de rand van je gezichtsveld zie je iets bewegen, een kat, denk je, maar zodra je kijkt, zie je dat het een plastic zak is die door de wind wat opdwarrelt.

Daar komt bij dat de waarschijnlijkheid dat onze telefoon een signaal geeft, groot is. Het gebeurt zo vaak dat het – letterlijk – zijn sporen heeft achtergelaten in onze hersenen. Zo’n geheugenspoor is sterk en wordt bij het minste of geringste al geactiveerd. Soms ook geheel per ongeluk, gewoon vanuit het niets. Zo’n sensatie zit dan alleen maar in je hoofd. Letterlijk. Je hoort of voelt iets wat er in de buitenwereld helemaal niet is.

Een kwestie van persoonlijkheid?

Ook vanuit de psychologie is er het nodige over gezegd en geschreven. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de persoonlijkheid van mensen die vaak – tot wel dagelijks – zeggen Phantom Phone Signals te ervaren. Zo zouden mensen die zich snel afgewezen voelen er vaker last van hebben, evenals degenen die altijd in zijn voor iets nieuws of zij die sensatiebelust zijn. Dat komt natuurlijk overeen met de bevindingen vanuit de neurologie, mensen voor wie een telefoonsignaal veel betekent, heeft een extra gevoelig detectiesysteem. Maar daar horen ook de mensen bij voor wie het beroepsmatig belangrijk is geen telefoontje of bericht te missen.

Wat je eraan kunt doen

De meeste mensen maken zich geen zorgen om de Phantom Phone Signals. Maar als je het wel irritant vindt, zijn hier een paar tips:

  • Draag je telefoon zo min mogelijk op je lichaam, zo associeer bepaalde trillingen of andere lichaamssensaties minder met je telefoon. De telefoon in je achterzak is ook beter dan in je borstzak bijvoorbeeld.
  • Zet het trilsignaal af. Het Fantoom Vibratie Syndroom komt vaker voor dan het Fantoom Bel Syndroom.
  • Kies voor opvallende signalen die niet iedereen heeft.
  • Kies regelmatig een nieuwe ringtone en andere signalen voor inkomende berichtjes. Je hebt dan wat minder kans op het inslijten van de geheugensporen in je hersenen.
  • En tot slot: geniet gewoon van de eindeloze mogelijkheden die jouw mooie – refurbished – iPhone jou biedt, maar laat je leven er niet van afhangen en zet hem regelmatig een uurtje uit.