Home
» Nieuws » Waar wordt de snelheid van je iPhone of iPad door bepaald

Waar wordt de snelheid van je iPhone of iPad door bepaald

Een van de dingen waar je waarschijnlijk naar zult kijken als je een nieuwe – refurbished – iPhone of iPad wilt kopen, is de snelheid van het toestel. Je wilt tenslotte snel een foto kunnen maken voor het moment al weer voorbij is en haperingen tijdens een spelletje zijn ook behoorlijk irritant. Maar waar wordt de snelheid van je iPhone of iPad nu eigenlijk door bepaald? Mobico neemt de verschillende aspecten met je door.

Processor

Het allerbelangrijkste voor de snelheid van je toestel is de processor, oftewel de centrale verwerkingseenheid. Ook wordt de Engelse afkorting CPU – die staat voor Central Processing Unit – wel gebruikt. Hoe goed en snel de processor werkt, is afhankelijk van het aantal kernen – cores in het Engels –, de kloksnelheid, het cachegeheugen en de gebruikte technieken. Die technieken worden door de hardware bepaald, maar deels ook door het besturingssysteem, in het geval van Apple is dat iOS.

Kloksnelheid

De kloksnelheid wordt gemeten in gigahertz – GHz – en is het aantal bewerkingen dat in één seconde door de processor kan worden uitgevoerd. Toch bepaalt de kloksnelheid alleen niet hoe snel de processor daadwerkelijk is omdat dit ook afhangt van de efficiëntie van de processor. Doorgaans hebben de processors van Apple een lagere kloksnelheid dan die van de Android toestellen, maar Apple is efficiënt in de gegevensverwerking waardoor Apple toch gemakkelijk kan concurreren met de Android toestellen.

Kernen

Een processor bestaat uit kernen. Het zijn eigenlijk kleine processoren die elk met hun eigen specifieke taken bezig kunnen zijn. De meeste processors hebben twee, vier of acht kernen. Dit wordt in het Engels aangeduid als dual-, quad- of octacore. De manier waarop de kernen met elkaar samenwerken én het aantal kernen bepalen samen hoe snel de processor werkt.

Cachegeheugen

Het cachegeheugen is het geheugen waar de processor zijn gegevens vandaan haalt. Hoe meer cachegeheugen, hoe meer gegevens de processor tot zijn beschikking heeft en hoe sneller hij kan werken.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem – iOS – van je iPhone of ander i-device is onder andere verantwoordelijk voor het gebruiksgemak van je toestel, voor de soorten applicaties die je kunt draaien en voor het stroomlijnen van de taken die je toestel uitvoert. Dat laatste kan bepaalde programma’s en applicaties daarom sneller en soepeler laten werken. Er wordt wel gesteld dat het upgraden naar een nieuwe iOS-versie je iPhone of iPad langzamer maakt, maar dit klopt doorgaans niet. Het opnieuw opstarten van je device kan wel langer duren, maar het starten van programma’s en applicaties verloopt doorgaans net zo snel of sneller.

RAM geheugen

RAM is de afkorting van het Engelse Random Access Memory. Het is te vertalen als werkgeheugen. Het werkgeheugen ‘onthoudt’ welke apps opgestart zijn. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je tussen verschillende apps kunt schakelen.

Batterij

Ten slotte is ook de staat van je batterij van belang voor de snelheid en soepelheid van je iPhone of iPad. Een toestel met een oude batterij loopt vaker vast. Om dat vastlopen te voorkomen, heeft Apple besloten een iPhone of iPad met een oude batterij doelbewust te vertragen. De oplossing: laat – door Mobico – een nieuwe batterij in je toestel zetten.

Hoe snel wil je het hebben

Als je toe bent aan een nieuwe iPhone of iPad, kun je qua snelheid eigenlijk niet echt verkeerd kiezen. Alleen als je veel spellen speelt, heb je echt het meest aan een nieuw model als de iPhone 8, 8 Plus en X met acht kernen in de processor. Ben je geen gamer, dan voldoen ook de oudere modellen als de iPhone 6, SE of iPhone 7 prima.