Home
» Nieuws » De camera van een Apple toestel

De camera van een Apple toestel

Na communicatie – berichtjes versturen en (video)bellen – is fotograferen en filmpjes opnemen de meest gebruikte functie van de moderne telefoons. Zo’n veelgebruikte functie zorgt ervoor dat smartphones worden uitgerust met goede camera’s, maar het omgekeerde is net zo goed waar: een goede camera zorgt ervoor dat deze functie van de telefoon veel gebruikt wordt. De laatste generaties smartphones en tablets – en zeker de Apple producten – zijn voorzien van camera’s die beter zijn dan de gemiddelde losse digitale camera. Welke punten zijn belangrijk voor de kwaliteit van de camera? We vertellen je er hier meer over.

Megapixels

De tijd dat het vergelijken van het aantal megapixels voor een camera zinvol was, ligt al geruime tijd achter ons. Hoe meer, hoe beter gaat al lang niet meer op. Een pixel is een piepklein puntje in een digitaal beeld. Een megapixel – MP – is een miljoen pixels. Als je een full HD-foto wilt maken met een resolutie van 1920×1080 pixels, heb je al genoeg aan een camera van 2,1 MP. Heeft een camera meer megapixels, dan kun je foto’s vergroten tot posterformaat of een klein stukje van een foto uitvergroten zonder dat de foto aan beeldkwaliteit verliest en korrelig wordt.
Meer megapixels betekent ook dat de pixels kleiner worden en meer gedetailleerde beelden opleveren. Maar té veel details – of beter gezegd te kleine pixels – verhoogt het risico op ruis. Dit risico loop je vooral als je met hoge ISO-waarden werkt, dat wil zeggen, als je de camera instelt op een grotere lichtgevoeligheid.
Een camera van 8 MP tot 14 MP is doorgaans een prima camera, mits de rest van de telefoon en de camera ook goed is.

Sensor

De megapixels zitten in de sensor. Als het aantal megapixels hoog is, maar de sensor klein, dan worden de pixels te klein en zitten ze te dicht op elkaar. Hierdoor ontstaat ruis. Hoe groter de sensor, hoe beter de pixels verdeeld zijn en hoe beter ze werken. Een camera met weinig MP en een kleine sensor maakt daarom betere foto’s dan een camera met hetzelfde formaat sensor en een groter aantal megapixels.

Diafragma

Het diafragma is de opening in de lens waardoor het licht naar binnen valt. De grootte van het diafragma wordt met de letter f aangegeven met daarachter een / en een getal, bijvoorbeeld f/1.8. Hoe hoger het getal, hoe kleiner het diafragma. Hoe kleiner het diafragma, hoe meer scherptediepte je krijgt. Een foto met weinig scherptediepte heeft een klein deel dat scherp is, de rest is onscherp. Dit kan gewenst zijn – bijvoorbeeld bij portretfotografie – maar bij landschappen is dit juist nadelig. De grootte van het diafragma is ook belangrijk bij het fotograferen en filmen onder duistere omstandigheden. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er op de lens kan vallen en hoe beter het resultaat als er weinig licht is. De iPad en iPad mini 4 en de iPhone 5 hebben een diafragma van f/2.4, de iPhone 5S, de iPhone 6 en 6S hebben een diafragma van f/2.2, de iPhones 7 en nieuwer hebben een diafragma van f/1.8, evenals de iPad Pro.

Lens

De lens moet in de eerste plaats gemaakt zijn van helder materiaal. In principe geldt dat glas beter is dan kunststof. Bij de Apple toestellen wordt glas of saffierglas voor de lenzen gebruikt, ook daarmee zit het dus wel goed.

Optische en digitale beeldstabilisatie

Bij optische beeldstabilisatie kan de lens of de sensor ongewilde bewegingen van je hand opvangen door in tegengestelde richting te bewegen. Vooral bij het maken van filmpjes is dit een groot voordeel omdat de beelden zo veel minder schokkerig zijn en dat is een stuk rustiger voor je ogen. Maar ook voor het maken van foto’s bij minder licht is optische beeldstabilisatie fijn omdat je daardoor de sluitertijd kunt verhogen zonder een ‘bewogen foto’ als resultaat. Naast optische beeldstabilisatie bestaat de digitale beeldstabilisatie. Bij die laatste wordt door middel van software het effect van trillende handen zoveel mogelijk tenietgedaan. Beide technieken kunnen ook nog eens gecombineerd worden voor de scherpste en meest vloeiende beelden. De iPad Pro, de iPhone 6 Plus, de iPhone 7, 7 Plus, iPhone 8, 8 Plus en de iPhone X zijn alle uitgerust met optische beeldstabilisatie.

Optische en digitale zoom

Optische zoom is het dichterbij brengen van het object door de lenzen te verschuiven. Bij de iPhone is dit alleen mogelijk dankzij de dubbele lens aan de achterzijde bij de iPhone 7 Plus, 8 Plus en iPhone X. Digitale zoom is eigenlijk hetzelfde als het bijsnijden van je foto, je kunt dit niet te veel doen zonder verlies aan kwaliteit.

De software

Bovenstaande punten zijn allemaal belangrijk voor de kwaliteit van de camera op je iPhone of iPad, maar daarnaast speelt de software een grote rol. En dat is precies waar Apple in uitblinkt wat zijn camera’s betreft.

  • Snelheid van het toestel. Hoe sneller je iPhone of iPad, hoe sneller het focussen en de verwerking van alle betrokken gegevens plaatsvindt om de scherpste foto’s en video’s te maken.
  • Fotograferen in RAW. RAW betekent gewoon ‘ruw’ of ‘grof’ en is geen afkorting ergens voor. Foto’s die je in RAW maakt, bevatten alle ruwe data van de sensoren. Deze foto’s kun je daarna beter bewerken dan foto’s in JPEG. Dit is vooral voor de echte fotofanaten belangrijk. Fotograferen in RAW is mogelijk bij iPhones en iPads die draaien op iOS 10 of hoger. Overigens heb je wel een speciale app uit de Appstore nodig om in RAW te fotograferen.
  • Beeldverwerkingssoftware. Sommige beeldverwerkingssoftware zit standaard in je iPhone of iPad, andere software kun je via een app downloaden. Voorbeelden zijn belichtingsinstellingen, de witbalans, gezichtsherkenning en het instellen van het aantal frames per second waar je mee filmt.
  • HDR functie. Met deze functie maak je drie foto’s die elk een andere focus hebben, waarna de drie foto’s samen tot één beeld worden samengevoegd.

Welke iPhone of iPad moet je nemen?

Dat hangt natuurlijk helemaal van je wensen of eisen af. De camera’s vanaf de iPhone 6S zijn voor het maken van gewone foto’s al heel goed. Maak je ook veel filmpjes, dan is de optische beeldstabilisator wel een must.

Fotograaf je veelal landschappen, dan is zo ongeveer elke iPhone al goed voor jou, maar als je ook of vooral mensen fotografeert en ook nog eens foto’s onder minder goede (lichte) omstandigheden maakt, dan is een iPhone of iPad met een diafragma van f/1.8 een betere keuze.

Wil je echt het neusje van de zalm, dan kies je voor de iPhone met de beste (dubbele!) camera van dit moment: de iPhone X.