Home
» Nieuws » Alles over iCloud

Alles over iCloud

In 2011 introduceerde Apple iCloud, de opvolger van MobileMe en iTools. Met iCloud kunnen foto’s, agenda’s, documenten en nog veel meer op een server – een ‘cloud’ – worden opgeslagen waarna deze gegevens ook beschikbaar zijn op andere apparaten waarmee je iCloud deelt.

Hoe het werkt

Het opslaan op een cloud is te vergelijken met het opslaan van gegevens op een USB-stick of cd-rom. Alleen doe je dat nu op een stukje van een grote computer die is aangesloten op het internet. Naast iCloud zijn er nog een heleboel andere cloudopslagmogelijkheden. Een veel gebruikte dienst is Dropbox. Omdat de internetsnelheden tegenwoordig zo hoog zijn, is het gebruik van een cloud veel gemakkelijker en sneller dan dat van fysiek opslagmedium als een stick of cd-rom. Bovendien kun je zo’n fysiek medium verliezen en als je hem niet bij de hand hebt, kun je er niets mee. Opslaan in de cloud kun je altijd als je maar beschikt over een internetverbinding.

Is iCloud gratis?

Bij iCloud krijg je gratis 5 GB opslagruimte. Of dit genoeg is, hangt ervan af met hoeveel apparaten je iCloud wilt gebruiken en wat je er zoal in wilt opslaan. Heb je bijvoorbeeld alleen een iPhone en een iPad en ga je er geen honderden foto’s en filmpjes in bewaren, dan is 5 GB waarschijnlijk wel genoeg. Wil je meer opslag, dan kun je die per maand bijkopen. Je kunt er echter ook voor kiezen een andere gratis dienst te gebruiken voor bijvoorbeeld alleen je foto’s.

Wat kun je zoal met iCloud?

iCloud bestaat uit een combinatie van verschillende functies:

  • Apps, boeken en Back-up – In iCloud worden al je apps en boeken opgeslagen. Daarnaast maakt iCloud automatisch backups van alle instellingen op je iPhone, iPad of iPod Touch.
  • Agenda, Mail en Contacten – Alle agenda’s, contacten en e-mails worden in de cloud opgeslagen.
  • Sleutelhanger – Hier kun je je wachtwoorden die je in Safari gebruikt, veilig bewaren.
  • Documenten in de cloud – Het opslaan van documenten is geïntegreerd in Pages, Numbers en Keynote op je iPhone, iPad of iPod Touch. Als je op één apparaat een document bewerkt, wordt die bewerking meteen zichtbaar op de andere apparaten. Zo kun je er altijd en overal aan werken, alleen of met anderen.
  • iTunes Match – iTunes Match bewaart al jouw muziek in de cloud, waardoor je ook op jouw andere apparaten dezelfde muziek kunt beluisteren.
  • iCloud fotobibliotheek – De foto’s die je in de fotobibliotheek zet, heb je ook meteen beschikbaar op alle andere Apple apparaten. Bovendien kun je ze gemakkelijk delen met anderen.
  • Vind mijn vrienden – De Vind mijn vrienden-app werkt ook met iCloud. Als jouw vrienden deze functie ook gebruiken, kun je hun locatie vinden op een kaart.
  • Vind mijn iPhone – Met Vind mijn iPhone kun je bij diefstal of verlies de locatie vinden mits het toestel verbinding met het internet heeft. Is het toestel niet online, dan krijg je de locatie door waar voor het laatst contact met internet was.

In welke situaties is iCloud leuk en handig

Naast het delen van foto’s, filmpjes en andere bestanden, is iCloud ook voor andere doeleinden erg handig. Via iCloud worden bijvoorbeeld automatische backups gemaakt van je iPhone(s) en iPad(s). Koop je bijvoorbeeld een nieuw toestel of gaat er iets mis, dan kun je altijd je persoonlijke instellingen, foto’s, muziek, contacten, scores van spelletjes en dergelijke weer terughalen.

Werk je samen met een collega of een studiegenoot aan bijvoorbeeld een presentatie, dan is de functie Documenten in de cloud ideaal. Je kunt eenvoudig wijzigingen of opmerkingen plaatsen die meteen door de ander kunnen worden gezien.

Ook kan het handig zijn om je agenda via iCloud met anderen te delen; of dat nu je secretaris of secretaresse is of je partner of andere huisgenoot.

Systeemvereisten

Voor de verschillende functies van iCloud gelden verschillende systeemeisen. Voor de basisfuncties als Agenda, Mail en Contacten, het maken van backups of iTunes Match is iOS 5 voldoende. Voor andere functies – zoals Sleutelhanger – heb je een nieuwer besturingssysteem nodig. Heb je iOS 9.3 of hoger, dan kun je alle iCloud functies gebruiken.

iCloud ook voor Windows

Niet iedere iPhone-bezitter heeft ook een Apple computer. Daarom is het sinds eind 2015 mogelijk om rechtstreeks vanaf je Windows computer of laptop toegang te krijgen tot de meeste functies van iCloud. Je moet daarvoor wel de speciale app iCloud voor Windows downloaden en installeren. Natuurlijk kun je ook nog steeds via iCloud.com al je opgeslagen bestanden bekijken en bewerken.