Home
» Nieuws » Alles over opladen ‘met draad’

Alles over opladen ‘met draad’

Bij elk Apple product dat je koopt, krijg je een originele oplader. Bij ons is dat zo als je een refurbished toestel koopt je een CE gecertificeerde oplader van ons krijgt. Maar het kan handig zijn een tweede oplader te hebben, één op je werk en één thuis bijvoorbeeld. Of je bent je oplader ergens vergeten of kwijtgeraakt, en wilt daarom een nieuwe. Waar moet je op letten als je een nieuwe oplader koopt? Hoe kun je sneller opladen? Hoe zit het met nep-opladers?

Een nieuwe oplader kopen, waar let je op?

  • Als je een nieuwe oplader gaat kopen, kijk je eerst naar de connector. Heb je een ouder model dan de iPhone 5 of de vierde generatie iPad? Dan heeft jouw device een 30-pins connector. De nieuwere modellen zoals o.a. Refurbished iPhone 6s en Refurbished iPhone 7 werken met de Lightning connector, die 8 pinnen heeft.
  • Een Apple oplader is voorzien van een speciale chip die met de telefoon of iPad communiceert en deze op de juiste manier van stroom voorziet. Apple heeft een overeenkomst met enkele andere merken gesloten die een oplader mogen maken met deze zelfde chip. Dit zijn de zogenoemde Made For iPhone – MFI – opladers. Opladers die niet van Apple zelf zijn en geen MFI-certificaat hebben, kunnen problemen geven. Variërend van niet of nauwelijks werken tot (veel) te warm worden.
  • Bij de iPhone wordt standaard een oplader geleverd van 5 Volt en 1 Ampère. Bij de iPad is dit 5 Volt en 2,1 Ampère. Het is echter mogelijk de oplader van de iPad voor je iPhone te gebruiken.
  • Dat de oplader CE gecertificeerd is. Dat wil zeggen dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte

iPad oplader voor iPhone gebruiken

De Apple iPad en iPhone laden beide met 5 Volt op. Een hoger voltage kan de toestellen beschadigen, een lager voltage werkt niet. Daarnaast is het zo dat de toestellen 1 tot 2,1 Ampère stroom vragen. De oudere iPhones zijn zo afgesteld dat ze niet meer dan 1 Ampère aankunnen. Ook als je een oplader voor een iPad gebruikt die meer kan leveren, zal de telefoon nog steeds met 1 Ampère opladen. Nieuwere toestellen – vanaf de iPhone 6 – kunnen met meer Ampère opgeladen worden. Het opladen met een oplader voor de iPad gaat dan sneller. Apple zelf stelt dat het opladen van de iPhone met een oplader van de iPad geen kwaad kan, de oplader van de iPad wordt door iPhone, Apple Watch en iPod ondersteund. Wil je snel kunnen opladen, dan is de aanschaf van een oplader voor iPad een goede optie.

Omgekeerd kun je je iPad niet of niet goed opladen met een oplader van je iPhone. Het aantal Ampère dat je iPhone-oplader afgeeft, is daarvoor te laag.

Wel of niet de accu helemaal leeg laten lopen?

Tegenwoordig is dat nergens meer voor nodig, de lithiumbatterijen gaan niet langer mee als ze regelmatig helemaal leeg worden gemaakt. Sterker nog, het is juist beter om hem nooit helemaal leeg te laten lopen. Wel is het goed om de eerste keer de batterij helemaal op te laden, daarna is ook dat niet meer per se nodig en is het geen enkel punt je telefoon al na een kwartier of een half uurtje van de oplader te halen.

De batterij gaat volgens onderzoek het langst mee als deze steeds tussen de 40% en 80% is opgeladen. Het kan echter geen kwaad om je toestel de hele nacht aan de oplader te hebben, je telefoon of iPad stopt vanzelf met opladen als hij vol is.

Tips om sneller op te laden?

  • Gebruik een iPad oplader voor de nieuwere modellen iPhone, vanaf iPhone 6 scheelt dit aanzienlijk.
  • Zet je toestel uit of in de vliegtuigstand. Als er geen apps op de achtergrond werken die stroom vragen, zal je telefoon of iPad natuurlijk sneller vol zijn.
  • Laad je toestel op kamertemperatuur op. Extreme temperaturen vragen meer van de accu.

Ook meer lezen over de Touch ID of Face ID van Apple?