Home
» Nieuws » Vergelijking iPhone 8, 8 Plus en X

Dit najaar brengt Apple maar liefst drie nieuwe modellen van de iPhone op de markt. De iPhone 8 en 8 Plus liggen in de lijn van de iPhone 6 en 7 modellen, de iPhone X – spreek uit als ten – belooft echter iets nieuws.

De grootste verschillen tussen de iPhone X, 8 Plus en 8

De verschillen tussen de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus zitten hem vooral in de afmetingen van de toestellen: de Plus is 0.80 inches langer en 0.60 inches breder dan de iPhone 8. Een ander verschil tussen de iPhone 8 Plus en de gewone 8 is de camera. De camera aan de voorkant is gelijk, maar de 8 Plus heeft een dubbele camera aan de achterkant, een gewone en een 10 x zoom-camera.
Een belangrijk verschil tussen de beide iPhone 8 versies en de iPhone X is het OLED scherm bij de X. Omdat bij OLED de pixels middels piepkleine led-lampjes in het scherm zelf licht geven, is zwart altijd echt zwart. Daarnaast is het scherm van de iPhone X groter omdat hij een super smalle rand heeft. Bovendien is de vertrouwde home knop verdwenen. Het display van de iPhone X is daarom zelfs nog een tikkeltje groter dan die van de iPhone 8 Plus.

Een nieuwe feature van de iPhone X is Face ID in plaats van Touch ID. De camera aan de voorzijde is een TrueDepth-camera met portret modus waarmee je – als je dat wilt – de achtergrond wazig maakt en het portret haarscherp wordt.

iphone x vergelijking

iPhone 8 Plus versus iPhone X versus iPhone 8: de camera’s

Alle drie nieuwe iPhones hebben een frontcamera van 7 megapixel. De iPhone 8 heeft een camera aan de achterzijde van 12 mp en de beide andere toestellen hebben een dubbele camera aan de achterzijde, ook van 12 mp. Bij de iPhone 8 Plus zijn de camera’s naast elkaar geplaatst, bij de X zitten ze onder elkaar. Maar dat is niet het enige verschil tussen de camera’s van de 8 Plus en de X. De zoom-camera van de X is iets gevoeliger voor licht én beschikt over optische beeldstabilisatie. Dit betekent dat er betere resultaten zijn bij het maken van (zoom)opnamen onder slechte lichtomstandigheden.
De videomogelijkheden zijn voor alle drie de toestellen gelijk: tot 4K video opnames met 24, 30 of 60 frames per seconde (fps). 1080 pixel video opnames met 30 of 60 fps. 1080 pixel slowmotion opnames met 120 of 240 fps.

Kosten van de drie nieuwe iPhones

De iPhone 8 – met 64 GB opslag – is verkrijgbaar vanaf 809 euro, de 8 Plus met de zelfde opslagcapaciteit is 110 euro duurder. De iPhone X heeft een vanaf-prijs van 1159 euro. Dit geldt voor een toestel met 64 GB opslagcapaciteit, wil je 256 GB, dan betaal je 170 euro meer. Alle drie toestellen hebben de mogelijkheid voor snel- en snoerloos opladen. Daar moet je echter wel de accessoires voor bijkopen.

Conclusie verschillen nieuwste iPhones

  • De iPhone X heeft de beste cameramogelijkheden;
  • De X heeft tevens het beste – en grootste – display;
  • De iPhone 8 Plus is een groter toestel en bijvoorbeeld geschikt voor werken onderweg;
  • De iPhone 8 is relatief het snelst omdat er minder vermogen gebruikt wordt voor de nieuwste features van de 8 Plus en de X;
  • Het binnenwerk is ongeveer gelijkwaardig voor de drie toestellen. Alleen de accu voor de iPhone 8 is minder dan die voor de 8 Plus en de X.