Home
Nieuws Wat kan je met de Apple Pencil?

De Apple Pencil

Al veel langer kon je met een stylus op je iPad tekenen en schrijven. Na de lancering van de eerste iPad verschenen vrijwel meteen ook de eerste pennen van diverse makelij. In 2015 kwam Apple met zijn eigen stylus, de Apple Pencil. Hij was speciaal bedoeld voor de iPad Pro, maar hij werkt ook met de nieuwste iPad 2018, zij het een tikkeltje minder vloeiend. Voor de echt serieuze tekenaars is de iPad Pro daarom nog het beste om mee te werken.

Wat kun je zoal met de Apple Pencil

Veel. Heel veel. Je kunt hem gebruiken als een gewoon potlood op gewoon papier. Als je wat harder drukt, wordt de lijn dikker, als je hem goed schuin houdt, krijg je een schaduweffect, precies zoals je dat ook met een gewoon potlood hebt. Natuurlijk kun je kiezen voor een bepaald soort punt waarmee je tekent, schrijft of schildert.
Je kunt met behulp van de Notities-app aantekeningen en schetsen maken in de kantlijn van een document, in een e-mail of een afbeelding. Ook kun je met de Pencil foto’s retoucheren.

Natuurlijk werkt de Apple Pencil ook als gewone stylus, als ‘aanwijsstokje’. Je kunt heel nauwkeurig selecteren, je cursor verplaatsen, linkjes aanklikken en zo voort.

Apple Pencil en de Apple apps

De Apple apps die al op je iPad staan, zoals Numbers, Pages en Keynotes kun je uitstekend bewerken met je Apple Pencil. Je kleurt eenvoudig grafieken in, onderstreept en markeert met een marker, of voegt je eigen opmerkingen toe. In de Apple store vind je een heleboel apps voor ongekende mogelijkheden. De app Procreate bijvoorbeeld, is een zeer veelzijdige app voor ontwerpers en kunstenaars, maar kan ook gebruikt worden om je deze vaardigheden eigen te maken.

Apple Pencil werkt zonder vertraging

Met de Apple Pencil zie je meteen wat je schrijft of tekent of schildert, zonder vertraging of hapering. Mede daardoor voelt de Pencil heel natuurlijk. Ook handig: terwijl je ermee werkt, kun je gerust met je hand op het scherm van de iPad rusten. Je iPad negeert het contact met je pols of vingers. Maar: als je twee vingers op het scherm plaatst en je tekent er een lijn langs, krijg je een keurig rechte lijn. Dit is de liniaalfunctie.

Hoe werkt de Pencil?

De Apple Pencil is een ‘actieve stylus’. Dit wil zeggen dat er software in zit en een batterij die moet worden opgeladen. De meeste (goedkope) stylussen zijn passief. Zij werken door middel van geleidende materialen.

De actieve Apple Pencil werkt middels Bluetooth. Onder de dop aan de achterkant van de Pencil zit een lightning connector. Die gebruik je om de Pencil op te laden, maar ook om de eerste keer de Apple Pencil aan je iPad te koppelen.