Home
» Nieuws » Apps voor jonge kinderen

Apps voor jonge kinderen

Het aantal kinderen dat thuis gebruikmaakt van apps op een tablet of (oude) telefoon neemt elk jaar verder toe. Ze worden als educatief middel ingezet, maar ook als zoethoudertje en voor vermaak. De ene ouder is er kritischer op dan de andere, maar laten we wel wezen: het hoort bij de huidige, digitale maatschappij. Zolang je niet vergeet dat een kind ook volop de fysieke wereld moet ervaren – spelen met ‘gewoon’ speelgoed, luisteren naar het voorlezen van oma of papa, vallen met de step en voelen hoe een echte hond voelt – zijn apps prachtige aanvullingen. Sterker nog: veel apps bieden mogelijkheden die je in het fysieke leven niet eens hebt. In deze blog tips om een goede app te herkennen én tips voor een aantal leuke en leerzame apps voor de allerjongsten.

Hoe weet je of een app goed is voor je kind?

Er zijn veel goede apps, maar helaas is er ook een hoop rotzooi op de markt. Om te weten of je een goede app te pakken hebt, kun je op een aantal dingen letten:

  • De PEGI score. PEGI is een internationale organisatie die apps en spelletjes leeftijdsclassificaties geeft. Het zegt verder niets over de moeilijkheidsgraad of hoe leuk de app of het spel is. De apps krijgen – indien van toepassing – ook inhoudspictogrammen die bijvoorbeeld wijzen op geweld of grof taalgebruik. De PEGI score vind je in de App Store.
  • Beoordeel zelf de inhoud. Kijk of een app je kind op het juiste niveau uitdaagt. Een te makkelijk spel is saai, een te moeilijk spel is frustrerend. Bovendien moet de inhoud aansluiten bij de belevingswereld en interesses van je kind.
  • De vormgeving. Een app of spel moet visueel aantrekkelijk zijn, maar niet te veel toeters en bellen hebben. Die leiden alleen maar af en maken het kind moe. Een rustige vormgeving zorgt voor ontspanning en rust.
  • Een goede app heeft een mooie balans wat betreft de interactie, passend bij de app en natuurlijk de leeftijd van het kind.
  • Gratis of betaald. Een betaalde app is niet altijd beter dan een gratis app. Maar als een gratis app veel reclame bevat – die al dan niet geschikt is om door kinderen te worden gezien – of dat je later moet betalen omdat je kind verder wil met een bepaald level bijvoorbeeld (in-app aankopen), is dat natuurlijk niet fijn.
  • Informatie voor ouders en opvoeders. Een zorgvuldig gebouwde applicatie bevat doorgaans ook informatie voor volwassenen over het gebruik van de app.

Leuke apps voor kinderen tot vier à vijf jaar

  • Disney Junior Speel. Vier gratis thema’s, uitbreiding met nieuwe thema’s tegen betaling. Voor iPad en iPhone. Offline te gebruiken. Bevat diverse leuke spelletjes en (meezing)video’s en je kind kan plaatjes verzamelen voor het plaatjesboek. Met onder andere Mickey Mouse, Sofia het Prinsesje en de Speelgoeddokter. Bevat geen advertenties.
  • Dierenpuzzel Boerderij. Gratis app. Bevat advertenties die je voor een kleine bijdrage kunt laten verwijderen. Offline te gebruiken. Voor iPad en iPhone. Geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden. Met 36 spellen op drie niveaus, in totaal 108 puzzels. Als je kind de puzzel heeft opgelost, komen de dieren tot leven.
  • De wereld van Nijntje. Betaalde app. Voor iPhone en iPad. Hoe vaker je kind met Nijntje speelt, hoe meer activiteiten het vrijspeelt. Oom Vliegenier brengt steeds een nieuw cadeautje als Nijntje wakker wordt.
  • Slaap Lekker. Populaire, betaalde app als bedtijdritueel. Voor iPad en iPhone. De dieren zijn moe en jouw kind mag ze naar bed brengen. Het licht of het kaarsje moeten uit en daar zorgt je kind voor. Schattige dieren en heerlijke slaapliedjes vormen een prachtig verhaal. Van dezelfde ontwikkelaar is ook het humoristische Knuffelzoo een aanrader.
  • Oh! The magic drawing app. Download is gratis. Maar… Je wordt verzocht een vrijwillige bijdrage te betalen. Speciaal voor iPad. Geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Je kind sleept vormen op de iPad, deze vormen veranderen in grappige figuurtjes. Draai je het scherm, dan veranderen alle figuurtjes opnieuw en maken geluid. Erg mooie vormgeving. App die de creativiteit stimuleert.
  • Lego Duplo Train. Gratis app. Voor kinderen vanaf 2 jaar. Je peuter is de machinist en moet zorgen dat de reis voorspoedig verloopt. Wisselen van baan of lading, toeteren en op het fluitje blazen en de snelheid regelen.