Home
» Nieuws » Het nieuwe wonder: de iPhone X

In 2007 kwam de allereerste iPhone op de markt, met een ware revolutie op schermtechnologie: Touch Screen. Aan de nieuwe modellen die in de tien jaar daarna volgden, veranderde er natuurlijk heel wat, de toestellen werden sneller, kregen betere camera’s, werden lichter. Aan de buitenkant bleef er relatief veel het zelfde.
In 2017 was het daarom de hoogste tijd geworden om ook het uiterlijk aan te pakken. Dat gebeurde met de iPhone X. Maar laten we de technologische veranderingen vooral niet onderschatten, met de iPhone X slaat Apple een nieuwe richting in waarvan de impact wel eens heel groot zou kunnen worden.

Het uiterlijk van de iPhone X

Scherm, veel scherm, dat is wat meteen opvalt. Hoewel de telefoon zelf iets groter is dan de iPhone 8, is het scherm van de X toch net een klein beetje groter. En dat komt omdat er nagenoeg geen rand om het scherm zit én omdat de X geen homeknop meer heeft. En dan de kleuren en scherpte, dit OLED scherm is het beste scherm dat Apple tot dusverre op de markt heeft gebracht. Er is boven in het scherm slechts een kleine uitsparing waarin – van links naar rechts – acht onderdelen zijn verwerkt:

  • Infrarood camera;
  • Infrarood belichter;
  • Nabijheidssensor;
  • Omgevingslichtsensor;
  • Speaker;
  • Microfoon;
  • 7-megapixel camera;
  • Rasterprojector

Een aantal van deze onderdelen werkt samen om de nieuwe revolutionaire technologie van Apple mogelijk te maken: Face ID.

Geavanceerde technologie: Face ID

De infrarood camera en belichter, de nabijheids- en omgevingssensor, de camera en de rasterprojector – ook wel ‘dot projector’ genoemd – vormen samen de TrueDepth-camera die de gezichtsherkenning mogelijk maakt. Simpel gezegd scant de rasterprojector het gezicht en de sensoren geven er diepte aan zodat er een 3D beeld ontstaat. Als de TrueDepth-camera ziet dat het beeld overeenkomt met het beeld dat de eerste keer voor de gezichtsherkenning werd opgeslagen, wordt de iPhone ontgrendeld. Face ID kan ook gebruikt worden voor de apps die met Touch ID werken. In de toekomst zullen er steeds meer mogelijkheden met Face ID zijn.
Overigens: je kunt Face ID ook uitzetten en een code gebruiken om je iPhone X te ontgrendelen. Dit is nodig als meerdere mensen van de telefoon gebruikmaken omdat Face ID maar voor één persoon gebruikt kan worden.
Wil je meer weten over Face ID, lees dan hier verder.

De camera’s van de iPhone X

De 7MP frontcamera maakt deel uit van de TrueDepth-camera en kan daarom gebruikmaken van de mogelijkheid diepte te zien. Handig bij het maken van portretfoto’s omdat nu op een natuurlijke manier de achtergrond ook echt naar de achtergrond verdwijnt. Bovendien heeft de frontcamera een functie voor portretbelichting.
Aan de achterkant heeft de iPhone X een dubbele camera. Een 12MP telelenscamera en een 12MP groothoeklenscamera. De camera’s beschikken over een verbeterde pixeltechnologie, een nieuw kleurenfilter en OBS, optische beeldstabilisatie. De lenzen reageren razendsnel en zo kun je ook bij minder ideale omstandigheden – bijvoorbeeld bij weinig licht – toch erg mooie foto’s en filmpjes maken. Bij het maken van foto’s heb je tot tien keer digitale zoom en bij het maken van filmpjes zes keer digitale zoom.

Apple’s nieuwste chip: de A11 Bionic

De chip van de iPhone X bevat een processor met zes cores en een neural engine. Van de zes cores – of kernen – zijn twee prestatie cores en vier efficiënte kernen. De high performance cores zijn 25% sneller en de efficiënte cores tot 70% sneller dan die in de A10 chip.

Interessant is de neural engine. Deze maakt o.a. het machine learning mogelijk voor Face ID – hoe vaker je Face ID gebruikt, hoe beter hij wordt – maar ook voor spraakherkenning is de neural engine van belang. Hij verricht tot 600 miljard taken per seconde waardoor er enorme hoeveelheden data verwerkt kunnen worden. Ook voor games zal de neural engine veel toepassingen krijgen.

Draadloos opladen

Omdat de voor- en achterkant van glas zijn, kun je de iPhone X draadloos opladen. Ook de iPhone 8 en iPhone 8 Plus kunnen draadloos opgeladen worden. Daar moet je overigens wel de accessoires zelf nog voor aanschaffen, maar in openbare ruimten zullen steeds vaker oplaadmatten verschijnen waar je je iPhone op kunt opladen.

Overigens is het wel zo dat die glazen voor- en achterkant – hoe sterk het glas ook is – de iPhone ook wel kwetsbaar maakt. Een stevig hoesje is dan ook geen overbodige luxe!