Home
» Nieuws » Hoe werkt Siri en wat kun je ermee

Hoe werkt Siri en wat kun je ermee

Siri – de door Apple ontworpen persoonlijke assistent – is een app die onder andere gebruikmaakt van spraakherkenning. Siri werd voor het eerst gebruikt in de toestellen die met iOS 5 werkten. Voor de iPhone zijn dit de toestellen vanaf de iPhone 4S en voor de iPad vanaf de iPad derde generatie en de iPad Mini. In het begin werkte Siri alleen met Engels, Frans en Duits, maar sinds 2015 is Siri met de invoering van iOS 8.3 – op de eerder genoemde toestellen – ook in het Nederlands aanspreekbaar.

Spreken met een computer

Spraak is een vorm van geluid en geluid wordt overgedragen door golven via de lucht. Er zijn ook andere mogelijkheden, maar om het niet te ingewikkeld te maken, houden we op het lucht. Elk verschil in golf – wat de lengte betreft bijvoorbeeld of hoe hoog de toppen en hoe diep de dalen van de golf zijn – zal een ander geluid opleveren. Bij spraak gaat het om een samenhang van klanken die wij kunnen uitspreken en verstaan. Meestal gaat het uitspreken en begrijpen van woorden tussen twee mensen die dezelfde taal spreken goed. We maken als mens tenslotte allemaal gebruik van dezelfde systemen om iets over te brengen en te begrijpen. Maar een computer gebruikt eentjes en nullen om informatie over te brengen en te begrijpen. Er zijn inmiddels genoeg mensen die de computertaal, bestaande uit eentjes en nullen, begrijpen, maar voor een computer is het een heel stuk lastiger om mensentaal te begrijpen.

Hoe kan een computer mensentaal leren

Allereerst moet de computer kennismaken met een taal. Door te luisteren naar miljoenen woorden en zinnen in combinatie met geschreven taal, bouwt de computer kennis op van de taal. Hij leert hoe een bepaalde taal in elkaar zit en welke klanken bij welke lettercombinaties horen. Daarnaast is het belangrijk dat de computer leert dat een bepaald woord door verschillende mensen anders wordt uitgesproken. De toonhoogte verschilt, het accent verschilt en ook de klank van een stem verschilt van persoon tot persoon. Hoe meer data de computer tot zijn beschikking heeft, hoe beter hij de spraak zal leren.

Kansberekening en woordvoorspelling

Je kent het vast wel, iemand begint aan een zin en stopt om de een of andere reden. Heel vaak kun je dan wel raden wat diegene zeggen wilde. Dit kun je omdat je weet waar het over gaat, omdat je diegene kent én omdat bepaalde woordcombinaties vaak voorkomen. Een zin als ‘het zonnetje schijnt weer …’ vul je vast aan met ‘lekker’ of ‘heerlijk’. Dat kan een computer ook leren. Hij leert berekenen wat het meest waarschijnlijke woord is wat zal komen. Maar ook bij (de volgorde van) lettertekens in een woord. Als je schrijft ‘blijds’ zal de computer snel weten dat dit woord ‘blijdschap’ moet worden.

Nog een voorbeeld van hoe de mens én de computer kansen berekenen. Als je iemand hoort zeggen: ‘Ik lag nog in bed’, zou diegene in principe ook kunnen bedoelen: ‘Ik lach nog in bed’. Maar omdat dit heel onwaarschijnlijk is, begrijp jij wel dat hij het eerste bedoelde. Datzelfde geldt voor het woordje ‘nog’. Je weet wel zeker dat de spreker geen ‘noch’ bedoelt, omdat het woordje ‘noch’ in andersoortige zinnen en verbanden voorkomt. Dan zou zo’n zin bijvoorbeeld zijn: ‘Ik lag noch in bed, noch in een hangmat’.

Eigenlijk lijkt het leerproces bij de computer behoorlijk op dat bij de mens!

Wat kun je met Siri

Je kunt je persoonlijke assistent gebruiken voor allerlei verschillende taken. Je kunt hem of haar vragen stellen over de weersvoorspelling, over het nieuws en om bijvoorbeeld je laatste foto’s te tonen. Ook kun je opdracht geven iemand te bellen of te mailen – en dan de mail dicteren! – en zelfs om een taxi te bestellen. Hoe meer je gebruikmaakt van Siri, hoe beter hij jou en jouw persoonlijke voorkeuren leert kennen. Probeer het lekker uit, je zult zien dat je er nog veel plezier aan kunt beleven.

Humor

Plezier kun je ook beleven aan de humor die Siri heeft. Op bepaalde vragen krijg je een grappig antwoord. Als je Siri bijvoorbeeld vraagt naar de zin van het leven, kun je dit als antwoord verwachten: ‘Tot nu toe wijst alles op chocola’. Of: ‘Daar kan ik je nu geen antwoord op geven, maar geef me wat tijd zodat ik een enorm lang toneelstuk kan schrijven waarin niets gebeurt’. En als je Siri vraagt: ‘Waarom heeft Apple jou gemaakt?’ zou je zomaar het antwoord kunnen krijgen dat Siri niet weet of er een hoger plan was of dat ze gewoon even niets om handen hadden. Probeer zelf maar eens een paar vragen uit, bijvoorbeeld: ‘Zing eens een liedje’ of ‘Vertel eens een verhaal’, ‘Wat betekent Siri’ of ‘Siri, heb je huisdieren?’

De toekomst van Siri

Uitgaande van kansberekening en voorspelling, voorspellen wij van Mobico dat Siri een grootse toekomst tegemoet gaat met bruikbare ontwikkelingen voor huis-, tuin- en keukensituaties!