Home
» Nieuws » Moeilijke Apple termen uitgelegd

Verklarende woordenlijst: Moeilijke Apple termen uitgelegd

Als je een refurbished iPhone of iPad wilt kopen, kijk je waarschijnlijk niet alleen naar de prijs ervan, maar ook naar de prestaties van een bepaald model. Bij het zoeken van informatie kom je misschien termen tegen die je niet (goed) kent. Maar ook in andere gevallen is het handig om te weten wat bepaalde termen betekenen. Daarom hebben we een verklarende woordenlijst – in alfabetische volgorde – voor je samengesteld.

Accelerometer

Ook wel versnellingsmeter genoemd. De accelerometer registreert en meet bewegingen van je iPhone of iPad. Hij wordt bij bepaalde games gebruikt, maar ook bijvoorbeeld voor de camera: als je je device horizontaal houdt, draait de camera automatisch mee. Een andere toepassing is die voor een stappenteller app. Om naar een nieuw nummer in je afspeellijst te gaan of om een actie ongedaan te maken – bijvoorbeeld een sms’je wissen – kun je met je iPhone schudden, voor deze functies wordt ook de accelerometer gebruikt.

Apple ID

De Apple ID is je accountnaam bij Apple. Je gebruikt hem onder andere om apps te downloaden, producten uit de Apple Store te bestellen en je nieuwe iPhone te registreren.

Apple Store

Je hebt zowel fysieke Apple Stores – in Amsterdam bijvoorbeeld – maar ook een digitale Apple Store waaruit je allerlei apps kunt downloaden.

App

Afkorting van applicatie. Een applicatie is een klein softwareprogramma dat op je iPhone of iPad draait. FaceTime, Berichten, Agenda, allerlei games en de toegang tot je favoriete websites en abonnementen zijn voorbeelden van apps.

Bezel(spreek je uit als Bessel)

Schermrand. Het is al het kunststof of metaal aan de voorkant van het toestel. De iPhone X heeft een ultrasmalle bezel, de oudere iPhones, zoals de iPhone 5 en 6, hebben een bredere bezel waarin o.a. de homeknop en de camera verwerkt zijn. Bij de iPhone 7 en 8 is de bezel al een stuk dunner omdat deze toestellen geen fysieke homeknop meer hebben. De iPad heeft ook een brede bezel, wat natuurlijk ook praktisch is om hem goed vast te kunnen houden.

Bluetooth

Draadloze verbinding op korte afstanden. Bluetooth werkt met radiogolven.

Cydia

Niet-officiële app store voor Apple toestellen. Om een app uit Cydia te installeren moet je een jailbreak uitvoeren. Zo voorkom je dat je apparaat ziet dat de app niet door Apple is goedgekeurd en weigert hem te installeren.

DFU

Staat voor Device Firmware Upgrade. Het is een geforceerde herstelmodus die wordt gebruikt om te proberen problemen met je iPhone – zoals vaak vastlopen, traagheid, het plotseling uitvallen van de camera – op te lossen.

DRM

Afkorting voor Digital Rights Management. DRM is een kopieerbeveiliging.

IMEI

Staat voor International Mobile Equipment Identity. Het IMEI nummer van een mobiele telefoon is het unieke nummer waar de telefoon mee wordt aangemeld op het mobiele netwerk. Door het IMEI nummer is de telefoon te identificeren. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je toestel te blokkeren bij verlies of diefstal.

iOS

De afkorting van iPhone Operating System. Het is het besturingssysteem van Apple voor de iPad en iPhone. Lees hier meer over iOS.

Jailbreak

Met een jailbreak wordt een handeling bedoeld die je gebruikt om dingen te doen op je Apple device – een app downloaden bijvoorbeeld die niet is goedgekeurd door Apple – die Apple niet toestaat. Het is niet illegaal, maar ook niet geheel vrij van risico’s. Je moet goed weten wat je doet want als je het verkeerd doet, kan het gebeuren dat je iPhone of iPad niet meer werkt.

Push notificaties

Berichtjes van apps op je toestel, bijvoorbeeld van je agenda, van een nieuws-app, van een taken-app, enz. De meldingen komen in stroken – die vanzelf weer verdwijnen – of in kleine balkjes. Die laatste moet je zelf wegvegen of ze aanklikken als je er iets mee wilt.

Quicktime

Het format van Apple om video’s af te spelen. Met Quicktime kun je filmpjes met de extensie .mov en .mp4 afspelen.

QR-code

Quick Response Code. Het is een soort streepjescode die je met een QR codelezer en de camera van je iPhone kunt lezen. Vaak gaat het om een link naar een website. Dit is handig omdat je dan niet de hele link hoeft in te typen.

Retina

Een type scherm waarvan de pixel-dichtheid zo hoog is, dat je met het menselijk oog vanaf een bepaalde afstand geen afzonderlijke pixels meer kunt onderscheiden.

De iPhone 4 en 4s, iPhone 5, 5C en 5s en de iPad 4 hebben een Retina scherm.

Siri

De digitale persoonlijke assistent op je iPhone. Je kunt Siri gesproken opdrachten geven. Lees hier meer over Siri.

Touch ID

De vingerafdrukscanner van Apple op iPhones vanaf de iPhone 5s en iPad Air2, de derde generatie iPad mini en de iPad Pro. Met Touch ID kun je inloggen met je vingerafdruk en bijvoorbeeld apps downloaden. Je kunt hier nog veel meer lezen over Touch ID.