Home
» Nieuws » iPad 2018 speciaal voor onderwijs

iPad 2018 speciaal voor onderwijs

In maart 2018 kwam Apple met een iPad, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs, op de markt. Natuurlijk kan deze iPad door iedereen gebruikt worden, maar de bijgeleverde software en de mogelijkheid om de Apple Pencil te gebruiken, zijn mogelijkheden die binnen het onderwijs prima van pas komen. Bovendien heeft Apple de gratis opslagmogelijkheid voor onderwijsaccounts in iCloud verhoogd van 5 gigabyte naar 200 gigabyte.

Nieuwe software

De iPad 2018 komt met twee apps die speciaal voor het onderwijs gemaakt zijn. De eerst is ‘Schoolwerk’. Dit is een app waarin leerkrachten direct met individuele leerlingen of de hele klas kunnen communiceren en de prestaties van de leerlingen kunnen volgen. De leerkracht verstuurt opdrachten – eventueel per leerling op maat – met links naar onderdelen van studiemateriaal in Schoolwerk, hij of zij geeft er huiswerk mee op en ziet bijvoorbeeld wanneer een leerling achterloopt of juist heel snel klaar is.
Schoolwerk werkt samen met ClassKit, een applicatie waarmee ontwikkelaars onderwijsapps kunnen maken. Hierdoor is het gebruik van educatieve apps enorm veelzijdig.
Een andere belangrijke applicatie is ‘Everyone Can Create’. Dit is een app die de creativiteit van jongeren stimuleert. Zo leren leerlingen werken met filmpjes, muziek, foto’s en tekenkunst.

Werken met de Apple pencil

Met de stylus van Apple kunnen leerkrachten aantekeningen maken bij het werk van de leerlingen en in andere documenten. De pencil kan in veel programma’s gebruikt worden, ook samen met Augmented reality. Dit is een mogelijkheid om informatie aan de werkelijkheid toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het determineren en ontleden van planten of dieren. De Apple Pencil moet overigens apart worden gekocht.

Ingebouwde technologie

Technologie als VoiceOver of ‘Spreek scherm uit’ zorgen ervoor dat leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie of visuele problemen toch gemakkelijk kunnen leren en de opdrachten kunnen begrijpen. Lees in dit verband ook de blog over de iPhone en iPad voor blinden en slechtzienden. Ook Safari Reader – dat een website vereenvoudigd weergeeft – is een handige technologie, bijvoorbeeld voor leerlingen die snel afgeleid zijn. Begeleide toegang zorgt er onder andere voor dat leerlingen slechts één app kunnen openen en alleen bepaalde functies ervan kunnen gebruiken.

Apps van derden

Er zijn ruim 500.000 apps voor het onderwijs beschikbaar in de App Store. Een behoorlijk groot deel daarvan werkt al samen met de app Schoolwerk. Dat zullen er in de loop der tijd alleen maar meer worden. Lees hier meer over enkele populaire applicaties voor het onderwijs.
Overigens zijn er ook speciale accessoires ontworpen die gericht zijn op gebruik op school. Een robuuste case met toetsenbord bijvoorbeeld, die tegen een stootje kan.

Meerdere accounts op een iPad

Een onderwijsinstelling die met de iPad werkt, heeft de Apple School Manager. Dit is de centrale software waarmee bijvoorbeeld accounts kunnen worden aangemaakt en beheerd op de iPad. Hierdoor is het mogelijk dat meerdere leerlingen met één iPad kunnen werken.

Specificaties iPad 2018

De iPad 2018 werkt op de A10 Fusion-chip. Deze snelle en krachtige chip bevat vier kernen, waarvan er twee worden gebruikt voor het zware werk en twee voor achtergrondfuncties. Dit zorgt er mede voor dat het batterijgebruik binnen de perken blijft: de batterij van de iPad 2018 gaat zo’n tien uur mee, voldoende dus voor een schooldag.
De iPad heeft een 8 mp-camera aan de achterkant en een HD FaceTime-camera aan de voorkant. Hij werkt niet met gezichtsherkenning, wel is TouchID in te stellen.